Dziennik Internetu

Nasze najlepsze artykuły

Tajniki serwowania win – od temperatury po odpowiedni kieliszek
Różności

Tajniki serwowania win – od temperatury po odpowiedni kieliszek

Wino Chardonnay swoje korzenie ma w dalekiej Burgundii we Francji. Jego nazwa zaczerpnięta jest od miasteczka, które zlokalizowane jest w gminie Macon. Tłumaczy się jako „ziemię ostów”. Owoce Chardonnay są niewielkie, a liście trochę bardziej zaokrąglone niźli u pozostałych odmian białych. Winorośl ta cechuje się doskonałymi zdolnościami adaptacyjnymi. Jest zaletą, jest również odporność na różnego rodzaju choroby. Aby cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, należy odpowiednio schłodzić wino, ale i podać je w odpowiednim kieliszku. Poznaj sekrety jak prawidłowo serwować trunki.

Jak prawidłowo podawać wino Chardonnay?

Do każdego wina Chardonnay przeznaczony jest inny kieliszek. Każdy rodzaj wina jest inny, dlatego też ich podawanie różni się od siebie i stąd taki duży wybór naczyń. Podobnie w przypadku wina musującego odpowiedni kieliszek da nam wyobrażenie o wszystkich zawartych w nim smakach. Każda nuta  będzie odczuwalna, co pozwoli nam docenić zapach. Kieliszki typu flet służą do przechowywania szampana i wina musującego, dlatego też w takich spożywajmy trunki sami i w takich samych podawajmy je gościom. Jakie są cechy charakterystyczne takich naczyń? Aby zapach i  efekt musowania utrzymywał się dłużej, kształt kieliszka powinien być cienki i wąski. Napełnij napój do 4/5 wysokości. Drugi rodzaj kieliszków do serwowania wina musującego to kieliszek określany mianem tulipana. Jego kształt pozwala bukietowi skoncentrować się w górnej części, dostarczając największej przyjemności naszym kubkom smakowym. Ważne jest, aby napój ten podawać bardzo schłodzony, w temperaturze pomiędzy 6 a 9 stopni Celsjusza.

Prawidłowe przechowywanie wina Chardonnay

Do przechowywania wina Chardonnay należy odpowiednio podejść. Tylko prawidłowe obchodzenie się z nim zapewni nam bogaty i aromatyczny smak aż do ostatniej kropelki. Niezależnie od tego czy butelkę tego trunku kupiłeś lub dostałeś, dokładnie zapoznaj się z etykietą i postępuj zgodnie z zawartymi na niej instrukcjami. Nie jest prawdą, że im wino starsze, tym lepsze. Naprzeciwko. Wino musujące ma krótką zdolność starzenia. Dlatego zaleca się ich szybkie spożycie. Po otwarciu napój należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Jeśli chodzi o proces starzenia, długi czas nie jest korzystny dla win musujących, takich jak brut, półsłodkich i słodkich, gdyż ich walory smakowe mogą zaniknąć.