Najczęstsze błędy podczas organizowania imprezy firmowej

Najczęstsze błędy podczas organizowania imprezy firmowej

Organizacja imprezy firmowej jest nie lada wyzwaniem, w końcu trzeba zaspokoić najróżniejsze gusta. Kilka drobnych błędów może sprawić, że impreza zapadanie w pamięć jej uczestnikom na długi czas, nie będą to jednak miłe wspomnienia.

Brak scenariusza, czyli horror w realu

Bardziej formalne imprezy powinny zawsze przebiegać według wcześniej założonego planu. Nawet jeśli ktoś jest zagorzałym zwolennikiem improwizacji, to w świecie biznesu rzadko się ona sprawdza, nawet a aspektach rozrywkowych. Głównym problemem spotkania bez planu jego przebiegu może okazać się brak możliwości zapanowania nad jego przebiegiem. Goście nie będą wiedzieli czego się spodziewać, w związku z czym łatwo będzie o poczucie zagubienia i nudy, zwłaszcza wśród pracowników młodych stażem.

Catering dla firm – nieprzemyślane menu zwiastuje katastrofę

Manu często jest spychane na dalszy plan podczas organizacji imprez firmowych. Może to się jednak okazać dużym faux-pas, wobec gości. Żyjemy w końcu w czasach gdzie ludzie nie tylko, stosują przeróżne diety z powodów niezależnych od zdrowia, ale też w czasach gdzie alergie pokarmowe stają się chorobami cywilizacyjnymi. Warto więc skomponować jadłospis tak, aby każdy znalazł w nim coś dla siebie. W tym celu dobrze jest zasięgnąć porady sprawdzonej marki oferującej catering dla firm. Rynek oferuje gotowy catering dla firm, ale też wiele opcji dopasowania menu do własnych potrzeb. Dobrym pomysłem może okazać się zrobienie ankiety wśród pracowników, tak aby sami zainteresowani wypowiedzieli się odnośnie preferencji żywieniowych.

Miejsce nieadekwatne do liczby uczestników i słaba lokalizacja

Często jednym z wyzwań związanych z organizacją imprezy firmowej jest wybranie odpowiedniego lokalu i lokalizacji imprezy. Założenie często jest proste – ma być możliwie najtaniej. Warto jednak pamiętać, że trudności z dojazdem lub zbyt ciasny lokal zamiast przyjemnych wspomnień zostawią po sobie jedynie nie smak. Wybrany obiekt powinien być dostosowany do liczby zaproszonych gości, mieć odpowiedni standard i być w możliwe dogodnej lokalizacji pod względem komunikacyjnym, jeśli firma nie zapewnia dojazdu na miejsce.